Andere Tijden Sport blikt zondagavond terug op het vorige WK in Zuid-Amerika, waar het Nederlands elftal in de finale verloor van gastland Argentinië. Het is de enige nederlaag die Oranje leed in acht ontmoetingen met de Argentijnen.

Aan de hand van nieuwe beelden reconstrueert de redactie het eindtoernooi, waar Nederland net als in 2014 als vice-wereldkampioen aantrad. Zónder Johan Cruijff en Wim van Hanegem, twee spelers die vier jaar eerder nog een belangrijke rol speelden in het elftal dat in Duitsland de finale verloor.

Oranje bereikt in Argentinië voor de tweede keer de eindstrijd, al valt het spel vaak tegen. Tegen het gastland moet een verlenging de winnaar aanwijzen. Daarin treft Mario Kempes twee keer doel. Het wordt 3-1.

Bal op de paal

De redactie dook via documentairemaker Wim van der Aar nieuwe beelden op, ook van de befaamde bal op de paal van Rob Rensenbrink. Daarnaast wordt Oranje van dichtbij gefilmd - beelden die nog nooit zijn vertoond.

Het was de derde keer dat Oranje tegen Argentinië speelde. De twee vorige keren eindigden in een ruime zege (in 1974 won Oranje in vriendschappelijk verband met 4-1 en later op het WK van 1974 met 4-0).

Na 1978 kwamen Nederland en Argentinië elkaar nog vijf keer tegen: vriendschappelijk in 1979 (0-0, Argentinië wint na strafschoppen), op het WK van 1998 (2-1 zege in de kwartfinales), vriendschappelijk in 1999 (1-1), vriendschappelijk in 2003 (1-0) en op het WK van 2006 (0-0).

Nederland 1, 21.20 uur

De aflevering is zondag vanaf 21.20 uur te zien op Nederland 1 en NOS.nl.

STER reclame