De VS wil uitleg van Israël over videobeelden waarop de gewelddadige arrestatie van een Palestijnse tiener is te zien. Het gaat om de 15-jarige Tariq Khdair, een Amerikaans staatsburger uit Florida.

Het Israëlische ministerie van Justitie heeft inmiddels aangekondigd de gang van zaken rond de aanhouding te onderzoeken.

Khdair is een neef van de Palestijnse jongen die afgelopen week verbrand werd teruggevonden in Jeruzalem. Volgens de Israëlische autoriteiten gooide Khdair met molotovcocktails naar politieagenten. De familie van de jongen ontkent dat.

Op de amateurbeelden die gemaakt werden van de arrestatie is te zien hoe de agenten de jongen tegen de grond werken en op hem inslaan. Er werden later foto's van Khdair verspreid waarop hij te zien is met een opgezwollen gezicht.

Diep bezorgd

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt "diep bezorgd" te zijn over de beelden. Een woordvoerder laakt de harde aanpak van de politie.

"We roepen Israël op tot een snel en transparant onderzoek. Er moet verantwoordelijkheid worden afgelegd over overmatig gebruik van geweld."

Khdair is vanmorgen in Jeruzalem voorgeleid. De rechter heeft hem negen dagen huisarrest opgelegd.

STER reclame