Caribische landen willen dat Nederland als oud-kolonisator van Suriname komt praten over financiële compensatie voor de slavernijperiode. Dat meldt het ANP op basis van een persverklaring van het Caribische samenwerkingsverband Caricom.

Ook Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Portugal worden uitgenodigd om over compensatie te komen praten op een conferentie die eind dit jaar of begin volgend jaar gehouden moet worden. Als de Europese landen niet op de uitnodiging ingaan stappen de voormalige koloniën naar de rechter.

Achterstandssituatie

De Caribische landen maakten in maart al bekend dat ze hun ex-kolonisators financieel aansprakelijk stellen voor het leed dat de slavernij heeft veroorzaakt. De bevolking zou daar tot op de dag van vandaag last van hebben; de Cariben zouden zich mede daardoor nog in een achterstandssituatie bevinden.

Het besluit om de Europese landen nu officieel uit te nodigen voor een conferentie over schadevergoeding is genomen op een bijeenkomst van het samenwerkingsverband Caricom in Antigua en Barbuda, een eilandstaat in het oostelijke deel van de Caraïbische Zee.

STER reclame