"Jobs verpestte Finse banenmarkt"

time icon Aangepast

De Finse minister-president Alexander Stubb vindt dat de banenmarkt in zijn land is verpest door Apple-oprichter Steve Jobs. Finland is de dupe van Apples innovatieve producten, meent hij.

"We hadden twee pijlers waar het land op steunde: de IT- en de papierindustrie", zei Stubb tegen het Zweedse financiƫle dagblad Dagens Industrie. "De opkomst van de iPhone betekende de knock-out van Nokia, terwijl de iPad de vraag naar papier verminderde. Steve Jobs kaapte onze banen weg."

Ondergang Nokia

In juni trad Stubb aan als premier. Onder zijn leiding probeert het land te herstellen van een recessie.

Het grootste symbool van de economische problemen van Finland was de ondergang van Nokia. Ooit wereldleider op het gebied van mobiele apparaten, maar in april verkocht aan Microsoft.

Economische groei

Stubb ziet licht aan het eind van de tunnel. Economisch gaat het weer de goede kant op met het land, stelt hij. "De papierindustrie verschuift langzaamaan naar de bio-industrie en de IT-industrie richt zich steeds meer op gaming. Het gaat niet meer alleen om hardware, zoals met de mobiele telefoons van Nokia."

Volgens de premier zijn er drie dingen die de economische groei in het land kunnen bevorderen. Stubb: "Structurele hervormingen op nationaal niveau, liberalisering van de interne markt van de EU en focussen op wereldhandel."

STER Reclame