NOS NieuwsAangepast

Facebook experimenteert wel vaker

Facebook doet meer geheimzinnige wetenschappelijke experimenten op zijn sociale netwerk dan tot nu toe bekend was. Daarover schrijft de Wall Street Journal.

In 2012 kregen duizenden Facebook-gebruikers de mededeling dat ze geen toegang meer hadden tot hun account. Ze moesten eerst bewijzen dat ze echt mensen waren en geen valse naam gebruikten, ondanks dat Facebook vooraf wist dat de meeste gebruikers onschuldig zijn. Het experiment was bedoeld om Facebooks maatregelen tegen fraude te testen en te verbeteren.

Controverse

Vorige week raakte Facebook in opspraak vanwege een ander geheimzinnig experiment in 2012. Bij zo'n 800.000 Facebook-gebruikers werden positieve of juist negatieve berichten van vrienden verborgen gehouden uit de tijdlijn. Het onderzoek toonde aan dat gebruikers positievere berichten schrijven als hun omgeving ook positief is en dat gold ook voor negatieve berichten.

Eén van de onderzoekers bood excuses aan en zei dat het onderzoek alle commotie niet waard was. Gisteren gaf Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg toe dat de communicatie over de wetenschappelijke onderzoeken slecht was en dat er wordt gewerkt aan verbeteringen. Zo zouden er sinds begin dit jaar striktere richtlijnen zijn voor onderzoeken naar emoties. Een panel van vijftig experts moet zo'n onderzoeksvoorstel eerst goedkeuren.

Facebook Data Science-team

De experimenten worden gedaan door zo'n dertig wetenschappers die bij Facebook in dienst zijn. Velen van hen promoveerden in het verleden aan hoog aangeschreven universiteiten. De onderzoekers vormen samen het Facebook Data Science-team.

Aan respondenten geen gebrek: ze kunnen de ruim één miljard Facebook-gebruikers inzetten als onderwerp van onderzoek. Elke Facebook-gebruiker heeft daar via de voorwaarden mee ingestemd.

Een oud-medewerker van het team zegt dat de onderzoekers nauwelijks beperkingen hadden. Het team kon allerlei experimenten uitvoeren zonder dat anderen in het bedrijf daarvan wisten. Volgens de oud-medewerker werden er zoveel onderzoeken gedaan, dat de angst bestond dat sommige gebruikers per ongeluk in twee experimenten tegelijk terechtkwamen, wat onderzoeksresultaten minder betrouwbaar maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl