NOS NieuwsAangepast

Kolencentrales mogen open blijven

De kolencentrales in Nederland mogen open blijven als ze aan strengere eisen voldoen. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. In het Energieakkoord was afgesproken dat de vervuilende centrales dicht zouden gaan.

Door aanvullende milieueisen op te leggen wordt er volgens de minister een vergelijkbare milieuwinst behaald als met de voorgenomen sluiting van vijf oude kolencentrales.

Om aan die eisen te kunnen voldoen moeten er forse investeringen worden gedaan door de energiebedrijven. Naar verwachting zal het merendeel van de energiebedrijven die investering niet doen en zullen de meeste oude kolencentrales daarom alsnog de deuren sluiten. Het gaat hierbij om de centrales in Nijmegen, Zeeland en Geertruidenberg (de Amercentrale) en twee centrales op de Rotterdamse Maasvlakte.

Hogere prijzen

Energiebedrijven en milieuorganisaties spraken vorig jaar af in het Energieakkoord dat vijf kolencentrales uit de jaren tachtig moeten sluiten. Waakhond ACM stelde eerder al dat het sluiten van de centrales in strijd is met de Mededingingswet omdat het leidt tot hogere prijzen voor consumenten. De milieuvoordelen zouden daar niet tegenop wegen.

De partijen die het Energieakkoord sloten, onderschrijven dat hiermee een goed alternatief is gevonden voor de oorspronkelijke afspraken die zijn gemaakt. Ook Greenpeace gaat er vanuit dat de centrales op korte termijn dichtgaan. In een eerste reactie laat de milieuorganisatie weten dat dit de koninklijke weg is om ze te sluiten.

Strenger

Minister Kamp heeft, na de waarschuwing van de ACM, nu besloten dat de vijf oude kolencentrales openblijven. Wel worden er strengere eisen gesteld aan de centrales. Volgens de minister worden daardoor bij de oudste en meest vervuilende kolencentrales toch de doelen uit het Energieakkoord bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl