Panden Leeuwarden toch onveilig

tijd van publicatie Aangepast

Een grote brand in het centrum van Leeuwarden vorig jaar, kon zich zo snel verspreiden doordat de panden niet voldeden aan de "basale wettelijke eisen". Dat concludeert de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Bij de brand kwam een 24-jarige man om het leven. Hij vluchtte een binnenplaats maar kon niet meer naar buiten. De man stikte uiteindelijk in de rook. De Inspectie heeft op verschillende plekken gaten in de muren gevonden, waardoor de rook zich verspreidde.

Nooduitgang

Volgens de veiligheidsvoorschriften hadden de muren de rook en het vuur veertig minuten moeten tegenhouden. Dan had het slachtoffer mogelijk nog veilig kunnen vluchten.

Burgemeester Crone van Leeuwarden zei na de brand dat het gebouw waar het slachtoffer woonde, aan alle veiligheidseisen voldeed. Volgens Crone zijn er meer panden die maar één nooduitgang hebben, waardoor vluchten bij brand moeilijk kan zijn.

Rechter

Op het optreden van de brandweer heeft de Inspectie geen aanmerkingen. Wel wordt in het onderzoek gepleit om eigenaren van panden er vaker op aan te spreken dat gebouwen brandveilig moeten zijn.

De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor het ontstaan van de brand moet later dit jaar voor de rechter komen.

STER Reclame