NOS NieuwsAangepast

NL provider klaagt GCHQ aan

De Nederlandse internetprovider Greenhost heeft de Britse afluisterdienst GCHQ aangeklaagd. Samen met zes andere bedrijven eist de provider dat de Britten onmiddellijk stoppen met het afluisteren van hun computernetwerk.

De bedrijven hebben sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden grote zorgen over de veiligheid van hun bestanden. Ze zeggen dat de GCHQ onrechtmatig toegang verkrijgt tot privé-communicatie van consumenten, zoals in België. Hierdoor zijn veilige netwerkverbindingen met hun klanten niet vanzelfsprekend.

Publeaks

Greenhost zorgt onder meer voor de webruimte van de Nederlandse klokkenluiderssite Publeaks. Door het afluisteren staan nu mensenlevens op het spel, zegt Greenhost.

"Wat ons betreft is Publeaks nog veilig, maar er blijkt keer op keer dat de geheime diensten heel veel afluisteren", vertelt een woordvoerder. "We weten niet zeker of wij nu of in de toekomst worden afgeluisterd. Vast staat dat de praktijken schadelijk zijn. Het maakt ons onbetrouwbaar."

Europees Hof

De aanklacht is vandaag door de providers voorgelegd aan een speciaal tribunaal voor inlichtingendiensten in Londen. Het is volgens Greenhost onzeker of de zaak ook daadwerkelijk in behandeling wordt genomen. "Ze zijn niet onomstreden. Mocht het niets opleveren, dan gaan stappen we naar het Europees hof."

De zeven providers leveren geen internetverbindingen aan consumenten, maar zijn zogenoemde internet server providers. Die verzorgen infrastructuur, webruimte en domeinnamen voor met name bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl