Daley Blind is bezig aan een sterk WK. Hij speelde al op verschillende posities in het elftal van bondscoach Louis van Gaal en heeft al drie belangrijke assists, waaronder twee in de openingswedstrijd tegen Spanje, op zijn naam staan.

"Het WK gaat zo snel", vertelt de voetballer van Ajax in het luxueuze spelershotel van Oranje aan het strand van Ipanema. "De ene wedstrijd is voorbij en je valt alweer in de andere wedstrijd. Je beseft soms bijna niet dat je op een WK in Brazilië bent. Pas als je alleen op de kamer bent, dan denk je daar wel eens aan."

Al vier weken is Blind met Oranje in het land van de vijfvoudig wereldkampioen. Dat is langer dan velen hadden verwacht. "Zo slecht is de eredivisie nog niet", noemt de linksbenige voetballer als een van de redenen voor het succes van Oranje. "We zijn erg fit, dat zie je vaak in de tweede helft. Daarbij zijn we een hechte ploeg", somt hij op.

"Dat zie je als iedereen juicht bij een doelpunt. Treffers worden vaak met alle wisselspelers gevierd. Voor Nigel de Jong is het toernooi helaas voorbij. Maar hij blijft wel bij de groep. We zullen hem missen op het veld. Hij is een echte persoonlijkheid en heeft veel ervaring. Ook nu is hij nog van waarde. Jongens als hij, Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder hebben dit al meegemaakt."

De 24-jarige Blind startte het WK als linksback, verhuisde hij naar de positie centraal in de defensie en lijkt nu de aangewezen vervanger van De Jong op het middenveld. "Het ging lekker als linksback", zegt hij. "Maar het gaat niet om Daley Blind. Het gaat om de ploeg. Ik speel waar de trainer en het elftal mij nodig hebben."

De assistent van de bondscoach is zijn vader. "Het is dat jullie dat weten, anders zou niemand dat zeggen", denkt Blind junior. "Het is niet zo dat ik 'papa' roep als ik in het veld sta. We bespreken wel mijn wedstrijd. Als dat nog niet gelukt is, dan bel ik hem wel eens op mijn kamer. Soms vertelt hij dan dat hij mijn moeder heeft gebeld. Dan bel ik haar even later of zo. Ze was hier bij de groepswedstrijden en komt weer als we halve finale halen."

STER reclame