Madurodam heeft vanaf vandaag een levensecht koninklijk gezin op miniatuurformaat. Het park liet Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters scannen en afdrukken met een 3D-printer. De figuurtjes zijn geplaatst bij Paleis Huis ten Bosch.

De koning en zijn gezinsleden werden enkele dagen geleden gescand, toen ze terugkwamen uit Brazilië, waar ze een wedstrijd van Oranje hadden bijgewoond. Het gezin ging enthousiast in op het voorstel van Madurodam, aldus woordvoerder Caroline Riemslag.

"We hebben van oudsher een bijzonder goede band met de koninklijke familie. Prinses Beatrix is ook altijd nog beschermvrouwe van Madurodam", zegt Riemslag. "Toen we hen dit vroegen, vonden ze het wel ludiek."

Nieuwe generatie

Er stond al een Madurodam-versie van het koninklijke gezin in het park, maar die was nog met de hand gemaakt. "We hadden tot nu toe een mevrouw die dat deed en zij kon ze heel gelijkend maken, maar 3D-printen heeft de toekomst", zegt Riemslag.

Madurodam laat doorschemeren dat er meer 3D-geprinte Madurodammers zullen volgen en spreekt van een nieuwe generatie. "62 jaar lang bevolkten handgemaakte bewoners de huizen en straten van Madurodam, maar voor het eerst sinds de opening in 1952 zijn we op zoek naar nieuwe bewoners."

STER reclame