NOS NieuwsAangepast

Politie grijpt in bij protest Hongkong

De politie in Hongkong heeft meer dan 500 demonstranten opgepakt. Ze hielden op een plein in de Chinese stad een sit-in, na de grote demonstratie voor democratie van gisteren. Volgens de autoriteiten in de Chinese stad was de sit-in illegaal.

Vooral studenten waren op het plein gebleven na de demonstratie. De politie had de achterblijvers een paar keer gewaarschuwd dat ze moesten vertrekken, maar daar gaven ze geen gehoor aan. Ze zeiden dat ze alleen maar vreedzaam wilden demonstreren.

Verkeersopstopping

De politie besloot daarna om in te grijpen, omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zouden zijn. Zo zou de sit-in een verkeersopstopping veroorzaken in het zakendistrict van Hongkong.

Veel inwoners van Hongkong willen meer autonomie van Peking. Volgens hen zijn de culturele verschillen tussen het van oudsher kapitalistische Hongkong en het communistische China veel te groot.

Eigen leiders

Eerder deze week spraken honderdduizenden inwoners van de stad zich in een referendum uit voor vrije verkiezingen in Hongkong. Ze willen hun eigen leiders kunnen kiezen. Peking erkent het referendum niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl