De grote energiebedrijven zullen de komende jaren verder krimpen. De sector verwacht zelf dat 1 op de 5 banen zal verdwijnen. Dat blijkt uit een sectoranalyse die in handen is van de NOS.

Dit komt neer op bijna 4000 banen. Het wordt steeds lastiger voor de energiereuzen om geld te verdienen. Ze hebben last van lage energieprijzen, concurrentie van goedkope stroom en mensen die hen niet meer nodig hebben omdat ze zelf energie opwekken.

Lagelonenlanden

De grote energiebedrijven moeten volgens het sectorplan daarom inzetten op innovaties, uitbesteding van activiteiten en een reductie van het aantal arbeidsplaatsen. "Het gaat daarbij om zowel functies voor hoger opgeleiden die gecentraliseerd worden als transactionele diensten die naar lagelonenlanden gaan." Daarom zullen de komende 2 tot 3 jaar 15 tot 20 procent van de banen in de sector verdwijnen.

Een groot aantal energiebedrijven kondigde eerder al aan personeel te schrappen. Zo maakte Eneco vorige week bekend dat er 400 banen verdwijnen. Ook de moederbedrijven van zowel Essent als Nuon kondigden al aan dat er arbeidsplaatsen verdwijnen.

Zelf opwekken

100.000 Nederlandse huishoudens wekken zelf stroom op. Dat is tweemaal zoveel als een jaar geleden. Ze leveren nu nog maar 0,1 procent van de totale energieproductie in Nederland, maar toch houden energiebedrijven al rekening met deze nieuwe concurrentie. Mede door het Energieakkoord wordt het zelf opwekken van stroom de komende jaren sterk gestimuleerd. Daarnaast wordt het aanleggen van zonnecellen steeds goedkoper.

Op het eiland Texel lopen ze daarin voorop. Een paar honderd huishoudens zijn aangesloten op een eigen netwerk, de bewoners wekken zelf stroom op en verkopen de overtollige elektriciteit aan de buren.

Volgens Job Stierman van Texel Energy zullen deze initiatieven snel groeien, "bewoners met zonnecellen verdienen hier geld aan en de buren die de stroom kopen betalen minder dan aan het elektriciteitsbedrijf. Dit soort coöperatieve manieren van stroomopwekking heeft een mooie toekomst."

Voor het overblijvende personeel bij de grote energiebedrijven zal veel veranderen. Er worden andere competenties vereist waardoor zo'n 3500 werknemers moeten worden omgeschoold.

STER reclame