De VN-adviseur die Zwarte Piet vorig jaar racisme noemde, is in Nederland voor verder onderzoek. Verene Shepherd woont deze middag in het Amsterdamse Oosterpark de slavernijherdenking bij.

Vorig jaar was Shepherd veel in het nieuws. Ze noemde Zwarte Piet onder andere een teruggang naar de slavernij. Na haar kritiek barstte er een debat los over de rol van Zwarte Piet in het sinterklaasfeest.

Nu is de Jamaicaanse mensenrechtenonderzoekster samen met andere deskundigen van de Verenigde Naties in Nederland. Zij doen onderzoek naar de behandeling van mensen met een Afrikaanse afkomst.

Uitbuiting

Shepherds opmerkingen over Zwarte Piet veroorzaakten veel verwarring. Ze sprak namelijk niet namens de Verenigde Naties, maar als voorzitter van een werkgroep die de VN adviseert. Als hoogleraar sociale geschiedenis is Shepherd gespecialiseerd in het slavernijverleden en de uitbuiting van Afrikaanse afstammelingen.

Na een binnengekomen klacht begon zij namens de werkgroep een onderzoek naar het Nederlandse kinderfeest. In een brief aan de Nederlandse regering noemde ze Zwarte Piet beledigend. De uiterlijke kenmerken en de ondergeschikte rol van Piet zijn volgens Shepherd verwijzingen naar de slavernij.

Afstammeling

Sinds maart dit jaar is Shepherd geen voorzitter meer, maar nog wel onafhankelijk adviseur van de VN. Deze week is de werkgroep voor het eerst in Nederland om de positie van Afrikaanse afstammelingen te onderzoeken. De delegatie bezoekt onder andere Middelburg, Rotterdam en Willemstad op Curaçao.

Naast het bezoek aan de slavernijherdenking zullen de VN-adviseurs over de Zwarte Pieten-kwestie praten met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Aanstaande vrijdag geeft de delegatie een persconferentie over hun aanbevelingen.

STER reclame