1585 mensen hebben de afgelopen jaren een klacht ingediend bij het Meldpunt Misbruik Katholieke Kerk. Gisteren was de laatste dag dat dat kon.

Het meldpunt ging aan de slag na een rapport van de commissie-Deetman, die constateerde dat gedurende tientallen jaren duizenden minderjarigen zijn misbruikt door functionarissen binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

Ruim 80 procent van de klagers bij het meldpunt is een man. In 448 gevallen heeft de klachtenprocedure inmiddels geleid tot een schadevergoeding. Gemiddeld bedraagt deze ruim 30.000 euro. In totaal is er tot nu toe 13,7 miljoen euro uitbetaald aan slachtoffers.

Klaagschrift

Volgens een woordvoerder was het vooral de laatste weken voor de sluitingsdatum druk. Er zijn ook mensen die wel al een klacht hebben ingediend, maar die nog niet hebben onderbouwd met een klaagschrift. Dat kan nog tot 1 oktober.

Vorige week werd bekend dat een ander meldpunt, dat voor niet-seksueel geweld binnen de Kerk, aan ongeveer 350 slachtoffers een schadevergoeding uitkeert. Hierbij gaat het om een totaalbedrag van één miljoen euro.

STER reclame