NOS NieuwsAangepast

"Enorme haat tegen Palestijnen"

Israël gaat zeker wraak nemen voor de dood van de drie ontvoerde tieners, die afgelopen nacht werden gevonden. Dat zegt correspondent Monique van Hoogstraten in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Van Hoogstraten heeft de actie van Hamas een "enorme haat tegen Palestijnen losgemaakt, en niet alleen tegen Hamas".

"Dat is bijna niet te beschrijven. Ik sprak gisteravond iemand die zei: 'dit zijn geen mensen, dit zijn onmenselijke wezens vermomd als mensen'. Gisteravond zijn er overal spontane herdenkingen gehouden, ook op de Westelijke Jordaanoever bij de nederzettingen in de buurt."

Meer dan luchtaanvallen

"Het gevoel dat hier wraak genomen moet worden, wordt breed gedragen", aldus Van Hoogstraten. Zij denkt dat het niet bij luchtaanvallen, zoals die vannacht zijn uitgevoerd, zal blijven.

Op weg naar Hebron zag ze een grote zichtbaarheid van het Israëlische leger. Wat ook opviel: "Veel joodse kolonisten liften bij bushaltes. Opmerkelijk omdat de drie tieners ook stonden te liften toen ze werden ontvoerd."

Enorm probleem

Achter de schermen beraden de Palestijnse en Israëlische regeringen zich op volgende stappen. "President Abbas heeft een enorm probleem", aldus Van Hoogstraten. "Er is overleg met de Europese Unie en de Verenigde Staten. Vooral Amerika voert de druk op om de eenheidsregering met Hamas te ontbinden."

Ook het veiligheidskabinet van Netanyahu was gisteravond bijeen. Van Hoogstraten: "Ze zijn niet naar buiten gekomen met besluiten. Vanavond is er weer een zitting. Ik neem aan dat er meer gaat volgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl