De meeste Nederlanders zitten nog bij dezelfde energieleverancier als tien jaar geleden. Daardoor zijn ze meer gaan betalen voor hun energierekening, stelt vergelijkingssite Prizewize.

Vandaag tien jaar geleden werd de energiemarkt in Nederland vrijgegeven. Voor die tijd konden consumenten niet veranderen van energieleverancier.

44 procent is inmiddels één of meerdere keren veranderd van energieleverancier. Wie niet is overgestapt, is duurder uit voor energie dan tien jaar geleden. De energierekening voor niet-overstappers is op jaarbasis gemiddeld met 350 euro gestegen. Consumenten die wel overstapten betalen ongeveer nog net zoveel als in 2004.

Reclame

In tien jaar tijd is er veel veranderd op de energiemarkt. In 2004 waren er zes energieleveranciers. Dat zijn er inmiddels ruim dertig.

Energiebedrijven maken veel meer reclame dan vroeger en hebben actietarieven om nieuwe klanten te lokken. Prizewize verwacht dat de hoeveelheid reclame alleen maar toe gaat nemen.

Ook verwacht de prijsvergelijker dat energiebedrijven met meer acties komen voor bestaande klanten om te voorkomen dat ze overstappen.

STER reclame