Nieuwe wetten, wat is er veranderd?

Aangepast

Het is vandaag 1 juli en er veranderen allerlei wetten en regels. Ook worden de tarieven voor sommige zaken aangepast. Hieronder een overzicht van de belangrijkste veranderingen:

Huren

De huren voor zelfstandige woningen gaan omhoog. De maximale verhoging is inkomensafhankelijk: Maximaal 4 procent voor inkomens tot 34.085 euro, maximaal 4,5 procent voor inkomens vanaf 34.085 tot en met 43.602 euro en maximaal 6,5 procent voor inkomens boven de 43.602 euro.

NHG-hypotheek

De bovengrens voor een NHG-hypotheek gaat omlaag, van 290.000 euro naar 265.000. In 2009 was de bovengrens verhoogd naar 350.000 euro, sindsdien wordt het maximale bedrag stapsgewijs omlaag gebracht.

Energietarieven

De prijzen voor gas en elektra worden aangepast, zoals elk half jaar. De aanpassing is deze keer niet groot. Bij de meeste energiebedrijven gaat uw rekening omlaag met enkele euro's per maand.

Roaming

De tarieven voor internetten, bellen en sms'en met je mobiel in andere EU-landen gaan omlaag. Internetten gaat maximaal 24 cent per MB kosten, dat was 54 cent. Een sms kost maximaal 7 cent, bellen 23 cent per minuut en gebeld worden 6 cent per minuut. Maar als u een buitenlandbundel koopt bent u vaak nog een stuk goedkoper uit.

Minimumloon en uitkeringen

Het minimumloon en de meeste uitkeringen, zoals de AOW, WW en de Wajong gaan omhoog. De bedragen worden altijd op 1 januari en 1 juli aangepast aan de ontwikkeling van de gemiddelde cao-lonen.

Fouilleren

De politie mag voortaan sneller mensen fouilleren als er ergens een incident of dreigende situatie is. De burgemeester mag dan mondeling en voor maximaal 12 uur een veiligheidsrisicogebied aanwijzen.

Transgender

Transgenders kunnen nu hun geslachtsaanduiding eenvoudig laten wijzigen in officiële documenten. Zij hoeven hiervoor niet meer eerst een operatie, hormoonbehandeling of sterilisatie te ondergaan. Het is voortaan voldoende als een deskundige vaststelt dat hij of zij zeker is van de geslachtswijziging.

Dieren

Vanaf vandaag is het strafbaar om uw eigen hond of kat te doden. Ook ganzen mogen niet meer zomaar afgemaakt worden. Verder mogen honden nog maar één keer per jaar een nest hebben. Het welzijn van moederdieren moet daardoor verbeteren en het doorgeven van aandoeningen moet worden verminderd.

Duitse milieusticker

En dan nog een verandering bij de oosterburen: In Keulen, Düsseldorf en andere grote steden in Noordrijn-Westfalen moet je vanaf nu een groene milieusticker op je auto hebben om in het centrum te mogen rijden. Oudere auto's krijgen geen sticker en mogen niet meer in het centrum komen.

Op de website van de rijksoverheid staat een volledig overzicht van alle regels en wetten die veranderen per 1 juli.

STER Reclame