NOS NieuwsAangepast

Wijziging ID transgender makkelijker

De nieuwe transgenderwet treedt vandaag in werking. Die wet maakt het voor transgenders makkelijker om het geslacht in hun geboorteakte te veranderen. Vervolgens kunnen ze in de gemeente waar ze wonen nieuwe identiteitspapieren aanvragen.

Tot vandaag moesten transgenders aan drie voorwaarden voldoen om het geslacht in hun paspoort te kunnen wijzigen. Permanente onvruchtbaarheid gold als een van die criteria. Daarnaast moest een operatieve geslachtsverandering hebben plaatsgevonden. De rechter sprak zich vervolgens uit met een definitief oordeel.

Bevlieging

Dat hoeft nu niet meer. Wel vraagt het gemeentehuis om een deskundigenverklaring, afgegeven door bijvoorbeeld een psycholoog. De deskundige moet ervan overtuigd zijn dat iemand daadwerkelijk van identiteit wil veranderen en dat het geen bevlieging betreft.

Exacte aantallen zijn moeilijk te geven, maar volgens Trangender Netwerk Nederland telt Nederland ongeveer 390.000 transgenders. Bij het Genderteam van het VUmc kwamen in 2009 252 transgenderaanmeldingen binnen. In 2013 was dat aantal gestegen naar 550.

Nederland is het vijfde Europese land dat wetgeving over geslachtsregistratie aanpast. In Oostenrijk, Duitsland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk is soortgelijke wetgeving van kracht. In Argentinië kunnen transgenders het geslacht in hun paspoort laten wijzigen, zonder dat daar een medische verklaring voor nodig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl