NOS VoetbalAangepast

Adriaanse: duel van het wisselen

Zo vooruitziend als de blik van Louis van Gaal soms lijkt, of misschien zelfs ís, het uitvallen binnen tien minuten van Nigel de Jong had de bondscoach toch niet kunnen bevroeden. En toen moest hij pijlsnel een beslissing nemen, aldus Co Adriaanse die met een analyserend oog terugblikt op de WK-wedstrijd Nederland - Mexico.

"Het was een wedstrijd van het wisselen", typeert Adriaanse het duel in de achtste finales. "De Jong moest eruit. Een middenvelder. Dan verwacht je dat de coach een middenvelder terugzet. Hij heeft Clasie mee, hij heeft De Guzman mee. Het was eigenlijk de wedstrijd van Clasie."

Maar het werd Bruno Martins Indi. Een verdediger. "Terwijl hij van tevoren gezegd had dat die hooguit twintig minuten mocht spelen. Maar hij moest heel snel reageren. Door die wissel schoof Blind door naar de positie van De Jong."

Gaan De Jong missen

"Bij de goal van Mexico blokte Blind met zijn verkeerde voet. Je miste daar toen een type De Jong, een echte verdedigende middenvelder die zijn lichaamskracht gebruikt en een tackle kan inzetten. Een type ook die met een tackle de teneur van een wedstrijd kan omdraaien. De Jong gaan we echt missen."

Opvallend noemt Adriaanse de rol van Dirk Kuijt, die begon als linksback en verhuisde naar de rechtsbackpositie na de wissel Memphis Depay voor Paul Verhaegh. "We stonden met 1-0 achter en Louis wilde van 5-3-2 naar 4-3-3. Eén van de vijf verdedigers moest er dus uit. Stel dat hij Kuijt eruit had gehaald, dan kon hij niet meer plan B uitvoeren: Kuijt als extra man in de spits neerzetten."

Plan B

Aldus geschiedde ook, tot genoegen van Adriaanse. Want Plan B betekende "dat Kuijt en Huntelaar in de spits staan, Robben rechts, Depay links, Sneijder erachter, Blind en Wijnaldum controlerend op het middenveld en drie verdedigers achterin: De Vrij, Vlaar en Martins Indi."

"En toen zagen we het typische Hollandse spel, met tien man op de helft van de tegenstander, met buitenkanten, de spits goed bezet, vroeg druk zetten, de afvallende bal hebben. Hier genieten wij Nederlanders van. Zo horen wij te spelen. Ik ben voetballiefhebber. Ik hou het meest van dit soort spel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl