Wachtgeld politici kost miljoenen

time icon Aangepast

De afgelopen drie jaar (2011, 2012 en 2013) hebben voormalige Tweede Kamerleden samen ruim 12 miljoen euro aan wachtgeld ontvangen. Dat blijkt uit antwoorden van minister Plasterk op Kamervragen van de SP. Oud-ministers en oud-staatssecretarissen kregen samen 2 miljoen.

Het aantal werkloze politici met wachtgeld fluctueert sterk. Eind 2013 kregen 67 ex-Kamerleden en negentien oud-bewindslieden een uitkering.

In 2012 hadden voormalige Kamerleden die wachtgeld kregen gemiddeld na 145 dagen weer werk. Plasterk kan niet zeggen hoe lang ex-bewindslieden erover deden.

Recht op wachtgeld

Kamerleden hebben recht op wachtgeld als zij geen lid meer zijn van de Tweede Kamer. Ze krijgen maximaal drie jaar en twee maanden wachtgeld. Het eerste jaar krijgen ze 80 procent van hun vroegere inkomen, daarna 70 procent. Ze hebben een sollicitatieplicht, behalve als ze voldoen aan een aantal voorwaarden zoals het hebben van neveninkomsten.

Ex-bewindslieden hebben maximaal vier jaar recht op wachtgeld.

De bedragen wisselen door het jaar heen. Uitkeringen worden beƫindigd of verminderd in verband met bijvoorbeeld neveninkomsten.

STER Reclame