Het kabinet draait de bezuiniging op de AIVD voor een groot deel terug. Minister Plasterk is op zoek gegaan naar extra financiële middelen en volgt daarmee een wens van de Tweede Kamer. Vorige week werd al duidelijk dat de Tweede Kamer niets ziet in de bezuinigingen.

Het kabinet wilde twee jaar geleden nog 68 miljoen minder uitgeven aan de AIVD. Vorig jaar werd dat bedrag al gehalveerd. In de nieuwe plannen blijft er een bezuiniging over van 9 miljoen euro.

Jihadisten

Dat de AIVD minder hoeft te besparen komt vooral door de toenemende dreiging van jihadisten. Vandaag presenteerde het kabinet extra maatregelen tegen Nederlanders die in Syrië of Irak willen gaan vechten. Hun paspoort wordt geregistreerd, en wie toch weggaat verliest zijn uitkering. Ook wil het kabinet het werven van nieuwe strijders tegengaan.

Voor het in de gaten houden van jihadisten krijgt de AIVD 25 miljoen euro per jaar. Toch vinden niet alle partijen dat genoeg.

Extra geld

"Er moet juist geld bij", zegt Ronald van Raak van de SP. "Het dreigingsniveau staat officieel op 'substantieel', de inlichtingendiensten houden dus serieus rekening met aanslagen. Dan moet het budget voor de diensten ook substantieel zijn."

Volgens Van Raak gaan er nu al ICT-ers weg bij de AIVD, terwijl die juist hard nodig zijn om Nederlandse jihadsympathisanten in de gaten te houden. "Je moet ze uit hun isolement halen. Dat kost veel mensen en middelen. Daar is extra geld voor nodig."

Woensdag praat de Tweede Kamer met minister Opstelten over de nieuwe aanpak van jihadstrijders.

STER reclame