Nederlandse banken financieren op grote schaal megastallen in de Verenigde Staten en in opkomende economieën. Het zijn stallen die vanwege het dierenleed in Europa verboden zijn. Dat zegt Wakker Dier op basis van eigen onderzoek.

De Rabobank is de grootste investeerder in de vee- en vleessector in landen als Brazilië en China. De bank heeft er 4,2 miljard euro geïnvesteerd.

3 miljoen kippen

Volgens Wakker Dier betaalt de bank mee aan de bouw van een legbatterij voor 3 miljoen kippen. "Daar wordt met het dierenwelzijn geen rekening gehouden", zegt Hanneke van Ormondt van Wakker Dier.

Ook ING hoort volgens het onderzoek bij de tien banken die het meest in de megastallen investeren. ABN Amro doet dat ook, maar op veel kleinere schaal.

Regels naleven

De banken nemen in reacties afstand van het rapport. "Als het gaat om dierenwelzijn verwachten wij van onze klanten dat zij ons dierenwelzijnsbeleid naleven", zegt een woordvoerder van de Rabobank.

De grootte van een stal zegt niets over het dierenwelzijn, stelt de bank. Ook ING zegt dat klanten van de bank in de voedselketen regels over dierenwelzijn moeten opvolgen.

Bankrekening

Wakker Dier bestrijdt dat er op dierenwelzijn wordt gelet. De organisatie zegt dat Nederlandse consumenten goed moeten nadenken of zij hun rekening bij ING, Rabobank of ABN Amro wel willen houden.

STER reclame