Uit protest tegen de militaire plannen van de regering-Abe heeft een Japanse man zichzelf in brand gestoken. Hij deed dat in het centrum van de hoofdstad Tokio. Hij is zwaargewond geraakt.

De man van rond de zestig is het niet eens met de plannen van premier Abe om een eind te maken aan het pacifistische beleid van Japan. Abe wil de komende dagen de Japanse vredesgrondwet zodanig aan te passen, dat het mogelijk wordt bondgenoten militair bij te staan als ze worden aangevallen.

Speech

De man klom, gekleed in een net pak, op het dak van een voetgangersbrug bij het drukste station ter wereld, het Shinjuku-station. Drie tot vijf miljoen passagiers maken daar dagelijks gebruik van. Daar hield hij eerst een lezing tegen de plannen.

Toen brandweerlieden een trap neerzetten om naar hem toe te gaan, stak hij zichzelf in brand. De man heeft de zelfverbranding overleefd.

Ommezwaai

De aanpassingen zijn een plotselinge, drastische verandering van het bijna 70 jaar oude pacifistische beleid van Japan.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog mag het Japanse leger alleen nog defensief opereren. De meerderheid van de bevolking is tegen de aanpassingen; in het parlement is er niet uitgebreid over gedebatteerd. Politiek commentatoren zeggen dat de democratie wordt omzeild.

Buurlanden vrezen dat Japan weer een militaristische weg zal inslaan. Eerder dit jaar werd het mogelijk voor Japan om wapens uit te voeren. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog was ook dat niet meer toegestaan.

STER reclame