NOS NieuwsAangepast

Koning bij tiende Veteranendag

Het centrum van Den Haag staat vandaag in het teken van de tiende Nationale Veteranendag. Koning Willem-Alexander neemt in ceremonieel uniform het defilé af waaraan ruim 5300 militairen en veteranen, tientallen legervoertuigen en 17 muziekkorpsen deelnemen.

Er is een fly-past van moderne en historische militaire vliegtuigen en op het Malieveld is de hele dag een manifestatie met onder meer muziek en informatiestands.

Morgenstervlag

Het defilé dreigt overschaduwd te worden door twee kwesties die de afgelopen weken tot ophef leidden. De veteranen die in de jaren zestig vochten in Nederlands Nieuw-Guinea zijn boos omdat zij tijdens het defilé 'hun' Morgenstervlag niet mogen voeren.

De Indonesische ambassade zou er bij de organisatie op hebben aangedrongen om de vlag te verbieden, omdat deze symbool staat voor de strijd tegen de Indonesische overheersing in het gebied. Langs de route worden wel Morgenstervlaggen verwacht, uit protest tegen het besluit.

Protest

De motorclub MC Veterans, met militairen en oud-militairen, vindt het "volkomen misplaatst" dat hun leden niet in de onderscheidingstekens van de club (colours) mogen deelnemen aan Veteranendag. De club staat op de lijst van zogenoemde outlaw motorclubs, die de overheid wil onderzoeken op misstanden.

De gemeente wil daarom geen politiebegeleiding geven aan motorrijders die de colours van hun club dragen. MC Veterans vindt dat de club ten onrechte met georganiseerde misdaad in verband wordt gebracht en laat uit protest maar één motorrijder meerijden.

Eregast

Veteranendag start vanochtend met een bijeenkomst in de Ridderzaal, waar premier Rutte een toespraak houdt. De koning krijgt ter ere van het jubileum een boekje overhandigd met tien verhalen van en over veteranen. Daarna wordt op het Binnenhof de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uitgereikt aan tachtig militairen die net terug zijn van hun missie.

Eregast op deze Veteranendag is de 91-jarige Willem 'Bill' Ramakers uit Canada. Als 17-jarige marinier vocht hij in de meidagen van 1940 in de strijd om de Maasbruggen in Rotterdam tegen de Duitsers. Na de oorlog diende Ramakers een aantal jaren bij het Korps Mariniers en in de jaren vijftig emigreerde hij met zijn gezin naar Canada. Pas afgelopen winter meldde hij zich bij Defensie met de wens nog een keer een herdenking in Nederland bij te wonen.

Zes gulden

Oud-militair Van der Hof (96) krijgt vandaag, 75 jaar na zijn mobilisatie aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, zijn Mobilisatie Oorlogskruis uit handen van premier Rutte. Van der Hof had deze na de oorlog niet opgehaald omdat hij er zes gulden voor moest betalen. Bij deze gelegenheid krijgt hij de onderscheiding alsnog gratis.

Nederland telt zo'n 130.000 veteranen, van wie er 30.000 in dienst zijn als militair. Sinds 2012 is er een speciale Veteranenwet waarin de waardering, erkenning en zorg voor veteranen is vastgelegd.

De NOS doet rechtstreeks verslag van Veteranendag, 12.45 - 14.30 op Nederland 2 en nos.nl. Vanavond is er een samenvatting met de hoogtepunten, 18.20 - 18.45 uur op Nederland 2 en nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl