NOS NieuwsAangepast

Defensie weigert NH90-helikopter

Het ministerie van Defensie wil voorlopig zeven NH90-helikopters niet afnemen vanwege allerlei mankementen. De militaire helikopters kampen met slijtage en corrosie. In totaal zijn er ongeveer 100 tekortkomingen.

Minister Hennis wil van fabrikant NHIndustries weten hoe de problemen opgelost gaan worden en wie er opdraait voor de extra kosten. In het najaar moet er duidelijkheid komen.

Anti-piraterij

Het ministerie heeft twintig helikopters besteld, waarvan er al dertien in gebruik zijn. Deze NH90's worden onder meer gebruikt bij de anti-piraterijmissie voor de kust van Somalië en het Caribisch gebied.

Het is niet gevaarlijk om met de helikopters te vliegen, benadrukt een woordvoerder van het ministerie. "Ze functioneren goed, maar de slijtage gaat sneller en de onderhoudsbeurt duurt veel langer," aldus Defensie.

Combinatie

In maart kwamen de problemen met de helikopters aan het licht. Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) heeft de toestellen onderzocht en constateerde "ongeveer 100 tekortkomingen, een combinatie van ontwerpfouten, assemblagefouten en verkeerde materiaalkeuzes", zo staat in de brief van Hennis aan de Tweede Kamer.

Het ministerie kampte al met een tekort aan helikopters. "Voor Defensie en het personeel zijn de nieuwe problemen met de NH90 wrang", schrijft Hennis. Voorlopig worden extra Cougar-helikopters ingezet.

Het ministerie wil niet zeggen voor hoeveel de NH90-helikopters zijn aangeschaft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl