NOS WielrennenAangepast

Trainen in ijle lucht

Het is de ultieme voorbereiding op de Tour de France: de hoogtestage. Een wekenlang verblijf op grote hoogte en dat alles met één doel: zo hard mogelijk fietsen in de Ronde van Frankrijk. Dat geldt ook voor de twee speerpunten van de Belkin-formatie, zij willen zich deze Tour de France weer van hun beste kant laten zien. En dus verbleven ze begin juni bijna drie weken lang op grote hoogte.

Bauke Mollema kiest voor de Sierra Nevada, in het zuiden van Spanje. Daar verblijft hij met een groot deel van zijn ploeggenoten op 2.320 meter. Een saai, kil hotel. Zonder afleiding. Puur gericht op het maximaal voorbereiden op de Tour. Onder begeleiding van trainer Louis Delahaije werkt Mollema een intensief trainingsprogramma af.

Laurens ten Dam kiest een andere weg. Hij verkast na de Tour of California enkele honderden kilometers naar het noorden, naar Truckee. Een klein stadje op bijna 2.000 meter hoogte. Hij krijgt van de ploeg toestemming om zich in zijn eentje voor te bereiden op de Tour. Hij kookt zijn eigen eten, vangt zijn eigen vis en regelt dat zijn fiets goed wordt onderhouden. Ten Dam is fan van de USA. Hij bereidt zich in zijn eentje voor op La Grande Boucle.

Reportage

Verslaggever Han Kock volgde beide renners tijdens hun voorbereidingen op de Tour. In het zuiden van Spanje en in het noorden van Californië. Een uniek inkijkje in het leven van de twee renners, trainend voor de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Hij maakte een reportage van 26 minuten: Trainen in ijle lucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl