Ellende, bommen, geweld, bloed: zo zien we Syrië dagelijks op televisie. Maar dat is maar een deel van het verhaal. Daarom zet een groep filmmakers uit Damascus elke vrijdag een minidocu online, over het leven van de 'gewone' Syriër.

Snapshots of History in the making

Emergency Cinema

De filmmakers noemen het Emergency Cinema en krijgen veel internationale aandacht. Ze wonnen dit jaar de prijs voor de korte film op het Sundance filmfestival. Vijf van de docu's waren ook te zien op het Human Rights Watch filmfestival in Londen.

Together

Alternatief beeld

De Abounaddara Collective wil een alternatief beeld van de Syrische samenleving laten zien. In april 2011 - toen de opstand in Syrië begon - startten ze met de wekelijkse docu's.

"We proberen te redden wat er te redden valt van het Syrische imago", zegt een woordvoerder. "We proberen niet het conflict vast te leggen. We bezoeken mensen en laten ze hun verhaal vertellen. Vrouwen, mannen, kinderen - voorstanders en tegenstanders, het maakt ons niet uit."

The Lady of Syria - Part One

Zelf interpreteren

"Film kan mensen anders naar het Syrische verhaal laten kijken", zegt het collectief. "Bij activistische films draait het om het conflict tussen goed en kwaad. Bij onze films doen we dat niet. We laten de interpretatie over aan de kijker."

Over the toys

De wereld kijkt toe

De vrijwillige filmmakers hebben zichzelf het vak geleerd. Elke week een docu, dat valt niet mee: "We werken in extreme condities, zonder financiële steun. We lopen altijd het risico te eindigen als onze collega's: vermoord of gevangengenomen door het regime van Assad."

"Maar de grootste uitdaging is aanzien dat onze films weinig verschil maken. De wereld blijft toekijken hoe Syriërs omkomen, alsof er niets aan de hand is."

Once upon a time in Syria

Door: Maarten

STER reclame