NOS NieuwsAangepast

WK kijken zonder "nationale shit"

Door redacteur Jolien Plante in Berlijn

Shirts van Die Mannschaft zijn verboden en ook de Duitse driekleur komt niet binnen. In club About Blank in Berlijn kunnen bezoekers "anti-nationaal voetbal" kijken.

"Hier geen toegang met vlaggen, shirts en andere nationale shit. Wij zorgen ervoor dat niemand aan de terreur van nationale symbolen wordt blootgesteld", schrijft de club op Facebook.

Hypocriet

Veel mensen vinden het evenement hypocriet. "Alleen wedstrijden van Duitsland tonen. Hoe anti-nationaal is dat?", schrijft ene Hugh. Sean maakt een nog duidelijker statement: "Laat mensen lekker in hun Duitse shirt voetbal kijken. Als je het niet eens bent, ga dan gewoon lekker boodschappen doen of zo."

Ondanks de kritiek kwamen vanavond toch zo'n honderd mensen naar About Blank om de wedstrijd tegen de Verenigde Staten te zien. Bij de ingang van de club maakt een "fuck de FIFA"-muuropschrift het standpunt nog even duidelijk.

"Komen jullie ook voor voetbal zonder vlaggetjes en andere Duitse zaken?", vraagt de uitsmijtster. Ze controleert de tassen grondig op Duitse fanartikelen.

Wij

Terwijl supporters in Duitsland vol verwachting op de aftrap wachten, spelen de bezoekers hier rustig een potje tafeltennis. Aandacht voor het grote tv-scherm is er nauwelijks. Tijdens het Duitse volkslied staat het geluid uit. En in plaats van de Duitse driekleur draagt mijn buurman een tas waarop "Duitsland is klote" staat.

Pas na het spelen van beide volksliederen maakt de technomuziek op de achtergrond plaats voor de stem van de sportcommentator. Al gauw uiten bezoekers hun ongenoegen over de partijdige commentator, die elke keer in de wij-vorm spreekt als hij het over Duitsland heeft.

Toch gejuich

Wanneer verdediger Höwedes in de elfde minuut een gele kaart krijgt, wordt deze met gejuich ontvangen. Als even later een Amerikaanse speler hetzelfde lijkt te overkomen, is de reactie anders: "Het is maar een Duitser, dat is toch geen gele kaart?", zegt mijn buurman vol ongeloof.

Maar als Duitsland in de 54e minuut op een voorsprong komt, klinkt er naast een enkele "Scheisse" toch vooral gejuich. Zelfs de anti-nationale Duitser lijkt op dit soort momenten zijn nationale trots niet te kunnen onderdrukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl