1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

De jacht is vies, maar walvis is lekker

"Dit gedeelte is het vet. Als je bang bent, doe dan je ogen dicht." Dat zegt directeur Yoshinori Shoji van een Japans walvisjachtbedrijf tegen de schoolkinderen die toekijken bij de slacht. De schoolklas is uitgenodigd bij het jaarlijkse evenement in de kustplaats Wada om het begin van het walvisseizoen te markeren.

De scholieren kijken gebiologeerd toe hoe de bijna 9 meter lange butskopwalvis met touwen en flinke messen uit elkaar wordt gehaald. "Het is vies", zegt een van hen, terwijl hij naar het bloederige tafereel kijkt. "Maar we eten het. Dat is ingewikkeld."

Minstens een keer

De leraar vindt het niet zo ingewikkeld. "Hier in Wada eten we walvissen. Elke familie eet minstens een keer walvis tijdens het seizoen." Dat zijn leerlingen bij de slacht aanwezig zijn, vindt hij normaal. "Als we walvis eten, hebben we de verantwoordelijkheid om te zien en te leren hoe ze worden bereid."

Het jachtseizoen werd vorige week geopend en Japanse vissers mogen dit jaar voor het eerst niet meer in de buurt van Antarctica jagen. Dat oordeelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag eind maart.

Al 400 jaar

Directeur Shoji vindt dat andere landen zich er niet mee moeten bemoeien. "Deze dieren zijn hier vlakbij gevangen. Hebben buitenlanders het recht om kritiek te leveren?", zegt hij. "We vangen ze, slachten ze en eten ze op, al 400 jaar."

Het opeten doen de scholieren ook. Na de slacht krijgen ze allemaal een portie gefrituurde walvis. En dat smaakt. "Het was smerig toen ze de walvis in stukken aan het snijden waren", zegt een leerling. "Maar nu ik het heb geproefd, vind ik het heel lekker."

Het bedrijf uit Wada heeft de afgelopen week zes butskoppen gevangen. In de planning staat dat er nog 24 uit de zee moeten worden gehaald voordat het seizoen afloopt eind augustus. "Het is ons recht om walvissen te vangen en te verorberen", zegt Shoji.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl