De FIFA neemt vandaag een besluit over een mogelijke straf voor Luis Suárez. De voorzitter van de tuchtcommissie van de FIFA, de Zwitserse advocaat Claudio Sulser, heeft een aantal mogelijkheden.

De tuchtcommissie kan besluiten de overtreding te behandelen als een normaal rode-kaart-incident. Een straf van drie wedstrijden schorsing zou dan voor de hand liggen. Dat zou betekenen dat Suárez pas in een eventuele WK-finale weer voor Uruguay zou kunnen spelen. De maximumstraf die de FIFA in dit geval kan opleggen is 24 wedstrijden schorsing.

De FIFA kan Suárez ook voor een bepaalde periode schorsen, met een maximum van twee jaar. Zo'n schorsing geldt dan ook voor wedstrijden voor zijn club Liverpool. Een eventuele transfer van de Uruguayaan zou dan ongetwijfeld van de baan zijn.

Suárez kan tegen de beslissing van de FIFA in beroep gaan, behalve als de straf lager is dan drie wedstrijden óf twee maanden schorsing.

"Vendetta tegen Suárez"

De Uruguayaanse voetbalbond had tot 22.00 uur woensdagavond de tijd om tegenover de FIFA te reageren op het bijtincident. Bondsvoorzitter Wilmar Valdez zei op voorhand al dat hij op grond van de videobeelden zal verklaren dat Suárez het slachtoffer is geworden van Italiaanse agressie. "Als hij op de grond valt, wordt hij door diverse reservespelers beledigd. Vanaf de bank kwamen zelfs enkele leden van de Italiaanse staf die een poging deden Suárez te slaan", aldus Valdez.

Volgens de advocaat van Suárez is de Uruguayaanse speler het slachtoffer van een campagne door Britse en Italiaanse media. Een mening die ook speler Diego Lugano is toegedaan: "De Britse media zijn een vendetta begonnen tegen Suárez, dat weet toch iedereen. Daardoor worden er meer Engelse kranten verkocht." Volgens Lugano zijn er tijdens het WK veel zwaardere overtredingen geweest dan de beet van Suárez.

Sponsors haken af

Een van de sponsors van Suárez, online-pokerbedrijf 888poker, heeft inmiddels laten weten de relatie met Suárez te heroverwegen. "We tolereren geen onsportief gedrag", liet het bedrijf via Twitter weten. Adidas, waar Suárez ook aan is verbonden, heeft gezegd de kwestie nauwgezet te volgen.

STER reclame