NOS NieuwsAangepast

Partij wil Erdogan als president

De Turkse premier Erdogan stelt zich vrijwel zeker kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Vice-premier Arnic heeft dat gezegd tegen Turkse media. Helemaal zeker is het nog niet zei Arnic, er kunnen nog obstakels opduiken.

De AK-partij maakt op 1 juli bekend wie de presidentskandidaat wordt namens de partij. De eerste ronde van de verkiezingen is op 10 augustus. Het is voor het eerst dat de Turkse president rechtstreeks gekozen wordt.

Maanden

Of Erdogan daadwerkelijk op gaat voor het presidentschap lijkt vooral van hem zelf af te hangen. Er wordt al maanden rekening mee gehouden dat hij zijn politieke carrière wil voortzetten als president.

De AK-partij hanteert een strak drie-termijnen-beleid; Erdogan heeft de maximale periode erop zitten als premier en zou van het politieke toneel verdwijnen als hij geen president wordt.

Opvolger

Erdogan is al maanden op campagne voor het presidentschap. Vooral Duitsland staat hoog op zijn lijst, omdat daar veel Turken wonen. Voor het eerst mogen Turkse kiesgerechtigden in heel Europa stemmen. Zij vormen zo'n vijf procent van het totaal aantal kiesgerechtigden.

Wie de beoogd opvolger is van Erdogan als premier, is nog niet duidelijk. Minister Davutoglu van Buitenlandse Zaken wordt genoemd, maar Arnic liet daar niets over los. "Dat bespreken we pas na 1 juli", zei de vice-premier.

Vorige week schoof een deel van de oppositie Ekmeleddin Ihsanoglu naar voren als gezamenlijke kandidaat voor het presidentschap. Ihsanoglu was eerder hoofd van de organisatie voor islamitische samenwerking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl