Annemiek van Vleuten heeft tijdens de NK tijdrijden verrassend goud behaald bij de vrouwen. De 31-jarige renster was in Zaltbommel wereldkampioene Ellen van Dijk net te snel af. Marianne Vos legde beslag op het brons.

Het verschil tussen de eerste twee was miniem. Van Vleuten legde het parcours van 23,8 kilometer af in 30.22,63. Van Dijk deed er slechts 0,26 langer over. Vorig jaar veroverde Van Dijk de derde titel uit haar loopbaan met een voorsprong van 46 seconden op Loes Gunnewijk.

Van Vleuten moest vorig jaar genoegen nemen met de derde plaats. In 2012 pakte ze zilver. In dat jaar veroverde ze wel de nationale titel in de wegwedstrijd.

Liesslagader

"Stiekem had ik hier op gehoopt", reageerde de winnares. "Ik heb deze winter een operatie gehad aan een beknelde liesslagader en heb net een goede hoogtestage achter de rug. Deze week trapte ik op training wattages weg die ik nog nooit heb weten te realiseren."

Van Dijk was uiteraard teleurgesteld. "Als wereldkampioene had ik natuurlijk moeten winnen, maar dit jaar draait het even niet zoals het moet. Onlangs werd ik ook al verslagen door de Duitse Lisa Brennauer. Misschien kost het tijd om na het realiseren van mijn doel - de regenboogtrui op dit onderdeel in Florence - de focus weer helemaal terug te krijgen. Er is werk aan de winkel, dat is duidelijk."

STER reclame