NOS VoetbalAangepast

Deschamps maakt Frankrijk vrolijk

Geen ruzies en vechtpartijen bij het Franse elftal op dit WK, maar louter vrolijke gezichten en mooi voetbal. De Franse bondscoach Didier Deschamps heeft in de ogen van veel fans een wonder verricht.

Eind vorig jaar was Frankrijk zijn nationale elftal nog helemaal zat. Uit een peiling van de krant Le Parisien bleek dat ruim tachtig procent van de Fransen de spelers onsympathiek, overbetaald en egoïstisch vond. Meer dan de helft van de bevolking verwachtte dat Frankrijk zich niet zou plaatsen voor het WK in Brazilië.

Hoe anders is de situatie nu. Frankrijk plaatste zich, weliswaar na twee moeizame play-offduels met Oekraïne, voor het eindtoernooi en heeft zich daar na twee sterke wedstrijden ontpopt als titelkandidaat. Zowel Honduras (3-0) als Zwitserland (5-2) werd overtuigend verslagen. En dat terwijl sterspeler Franck Ribéry geblesseerd thuis zit. De fans en de media zijn euforisch, met name over bondscoach Deschamps.

'Asterix' wordt hij weleens liefkozend genoemd, of de alchemist , omdat alles wat hij aanraakt in goud lijkt te veranderen, Als speler won Deschamps alle denkbare prijzen. Met het Franse elftal werd hij Europees en wereldkampioen, bij zijn clubs won de kleine middenvelder onder meer de FA Cup (met Chelsea) en de Champions League (met Olympique Marseille en Juventus).

Eenheid en plezier

Ook als trainer timmert Deschamps aardig aan de weg. In 2004 bereikte hij met zijn eerste club, het (toen nog) bescheiden Monaco, de finale van de Champions League. Met het na een omkopingsschandaal teruggezette Juventus won hij de Serie B en met Olympique Marseille pakte hij de Franse titel.

Zijn trainerskwaliteiten bleven niet onopgemerkt en sinds 2012 is Deschamps bondscoach van de Fransen. Zijn voorgangers Raymond Domenech en Laurent Blanc zadelden hem op met een groepje succesloze ruziezoekende egoïsten, maar Deschamps heeft gedaan wat iedereen voor onmogelijk hield: Les Bleus zijn veranderd in een team dat eenheid en plezier uitstraalt.

Twitter-fittie

Daartoe hield Deschamps wel Samir Nasri buiten de WK-selectie. Niet omdat hij niet goed genoeg is, maar omdat hij niet in het team paste. Het leverde meteen een Twitter-fittie op met de vriendin van Nasri. Typisch Frans.

De andere spelers laten bij iedere gelegenheid weten dat het zo gezellig is in het Franse kamp en dat iedereen gelukkig is met de harmonie binnen het team. Op Twitter plaatsen de spelers bijna dagelijks selfies vanuit Brazilië waaruit blijkt dat de jongens het zo leuk hebben op het WK.

Joystick

Ook na de Franse goals in Brazilië, het waren er al acht, viert iedereen heel nadrukkelijk samen de doelpunten. Het is zo opvallend en ongebruikelijk, dat Deschamps op een persconferentie van Franse journalisten al de vraag kreeg of hij zijn spelers daartoe heeft verplicht.

De 45-jarige bondscoach reageerde zichtbaar ontstemd: "Het zijn mensen. Ze doen dit spontaan. Ik controleer mijn spelers niet met een joystick." En zo was er gelukkig toch nog een beetje chagrijn bij het Franse team.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl