De Spaanse prinses Cristina blijft verdachte in de corruptiezaak waarin haar man hoofdverdachte is. Dat heeft de onderzoeksrechter bepaald. Daarmee komt een rechtszaak tegen de prinses een stuk dichterbij.

De rechter zegt dat er voldoende bewijs is dat de prinses wist waar haar man mee bezig was. Haar man, Iñaki Urdangarin, stond aan het hoofd van een stichting die sportevenementen organiseert en zou miljoenen naar eigen bedrijfjes hebben geloodst. Eén daarvan (Aizoon) stond op naam van zowel Urdangarin als de prinses.

Privé-aankopen

Volgens de onderzoeksrechter wist de prinses ervan en gebruikte ze ook geld uit het bedrijf voor privé-aankopen. Volgens de onderzoeksrechter maakte ze zich schuldig aan belastingfraude en het witwassen van geld. Ze kan hiervoor 11 jaar cel krijgen.

Vorig jaar was de prinses ook al even verdachte in de zaak, maar toen werd de onderzoekrechter teruggefloten door de openbaar aanklager. Die zei dat er te weinig bewijs was.

Afgelopen februari kwam de rechter opnieuw met een honderd pagina's tellend dossier en riep de prinses op. Ze werd zeven uur verhoord.

Afstand

De prinses is al enkele jaren niet meer bij officiële gelegenheden van het Koninklijk Huis. Ze was ook niet bij de abdicatie van haar vader en de inhuldiging van haar broer vorige week tot nieuwe koning van Spanje.

Felipe en Cristina hadden altijd een goede band, maar haar broer neemt al lange tijd duidelijk afstand van zijn zus. Hij hoopt het imago van het koningshuis in Spanje op te poetsen.

STER reclame