NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Acteur Eli Wallach (98) dood

De Amerikaanse karakteracteur Eli Wallach is overleden op 98-jarige leeftijd. Dat meldt zijn dochter aan de New York Times.

Wallach werd beroemd als morsige bandiet Tuco in de spaghettiwestern The Good, the Bad and the Ugly, met Clint Eastwood. Hij speelde ook in andere westerns, zoals The Magnificent Seven, How the West was won en The Misfits, met Clarke Gable en Marilyn Monroe.

Later speelde hij een verraderlijke maffiabaas in The Godfather III, die uiteindelijk met giftig suikergoed wordt vermoord tijdens een opera. In totaal speelde hij in meer dan tachtig films.

Method acting

In 1948 was Wallach samen met Marlon Brando en enkele andere acteurs een van de oprichters van de Actors Studio, die een meer realistische manier van acteren propageerde. Hij was daarmee een van de eerste aanhangers van het nieuwe method acting, waar Robert De Niro en Daniel Day-Lewis wereldberoemd mee zouden worden.

Overigens bleef de grote liefde van Wallach het toneel, waar hij vaak met zijn vrouw Anne Jackson optrad. Zo speelde ze samen met hun beide dochters in 1978 in The Diary of Anne Frank, waarin Wallach Otto Frank vertolkte.

"Als ik tien weken op een paard zit in Spanje, heb ik weer genoeg reserves om een toneelstuk te doen", zei Wallach over de spaghettiwesterns, die vaak in Europa werden opgenomen.

Ere-Oscar

Voor zijn werk op toneel en televisie won Wallach meerdere Tony's en Emmy's, maar werd nooit genomineerd voor een Oscar. Toen hij in 2010 een ere-Oscar kreeg voor zijn hele oeuvre, roemde de Academy hem als "een kameleon bij uitstek." "Elke rol die hij speelde, ging hem gemakkelijk af, maar hij wist ook telkens zijn eigen stempel erop te drukken."

Wallach bleef tot op hoge leeftijd acteren. Zo verscheen hij in 2006 nog met Kate Winslet in The Holiday als gepensioneerd Hollywood-schrijver en verscheen hij in 2010 in Roman Polanski's Ghost Writer en Oliver Stone's Wall Street: Money Never Sleeps.

STER reclame