NOS NieuwsAangepast

Weer fout met zorgtoeslag

Na de fout met de uitbetaling van de zorgtoeslag in mei is er deze maand opnieuw iets mis gegaan. Staatssecretaris Wiebes schrijft aan de Tweede Kamer dat de Belastingdienst vorige week in 600 gevallen de zorgtoeslag ten onrechte heeft uitgekeerd aan het Centraal Justitieel Incassobureau CJIB.

Het geld had rechtstreeks naar de betrokken verzekerden moeten gaan. Volgens Wiebes wordt de fout binnen twee weken hersteld.

Wanbetaler

Vorige week werd al duidelijk dat in mei 3600 mensen door een fout geen zorgtoeslag hebben gekregen. Ze stonden als wanbetaler geregistreerd, terwijl ze dat niet meer waren.

De staatssecretaris zegt dat in het overgrote deel van de gevallen de uitkeringen inmiddels door het CJIB zijn uitbetaald. Aan de betrokkenen is excuus aangeboden.

Toch ging het bij 600 mensen dus ook deze maand verkeerd.

Menselijke fout

Volgens Wiebes was er sprake van een menselijke fout bij de aanpassing van de software die het berichtenverkeer regelt tussen CJIB en Belastingdienst.

Hij vindt dat fouten bij "massale uitvoeringsprocessen" nooit zijn uit te sluiten en dat de foutenmarge bij de Belastingdienst laag ligt. "De Belastingdienst keert maandelijks 7,1 miljoen toeslagen uit en int iedere werkdag zo'n 1 miljard euro", benadrukt de staatssecretaris.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl