Rechter fluit Teeven terug

tijd van publicatie Aangepast

De versobering van het gevangenisregime die staatssecretaris Teeven heeft ingevoerd, is deels in strijd met de wet. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald in een kort geding dat zestig gevangenen hadden aangespannen.

Het versoberde detentieregime is sinds maart van kracht. Gevangenen zitten langer in de cel en kunnen door goed gedrag en extra taken in aanmerking komen voor deelname aan extra activiteiten.

59 uur

De nieuwe regels van Teeven zijn volgens de rechter in strijd met bestaande regelgeving voor gevangenissen. De wettelijke basis voor Teevens veranderingen ontbreekt, luidt de conclusie.

De uitspraak van de rechter betekent dat gevangenen het recht moeten krijgen om ten minste 59 uur per week buiten hun cel door te brengen. Volgens het regime dat in maart werd ingevoerd zitten gevangenen in beginsel twintig uur per dag in hun cel, zonder avond- of weekendprogramma.

Kritiek

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming liet zich eerder al kritisch uit over de versobering. Een "normaal mens" zou niet aan de nieuwe eisen kunnen voldoen waardoor de gevangene in de praktijk zijn hele detentieperiode onder het strengste regime zou vallen.

Hettie Cremers, een van de advocaten van de gevangenen, reageerde op Radio 1 tevreden op de uitspraak. "Hoe meer je mensen opsluit, hoe kleiner de kans op resocialisatie."

Teeven heeft twee weken de tijd om de versobering terug te draaien. Zijn woordvoerder laat weten dat de staatssecretaris de uitspraak bestudeert.

Schadeclaim

De gedetineerden die de zaak aanspanden, willen nu een schadeclaim indienen tegen de Staat, zegt advocaat Arthur van der Biezen. "De gevangenen hebben maanden ten onrechte te lang achter de deur gezeten en in normale gevallen krijg je daar een vergoeding voor."

Van der Biezen denkt dat het schadebedrag uiteindelijk beperkt zal zijn. "Gedetineerden verdienen niet meer dan enkele tientjes, dus het zal niet omvangrijk worden."

STER reclame