NOS NieuwsAangepast

"ISIS kan raffinaderij wel gebruiken"

De radicaal islamitische terreurgroep ISIS heeft de grootste raffinaderij in Irak veroverd. Zeggen ze. Correspondent Sander van Hoorn houdt een slag om de arm.

Wat is er van waar?

"Je moet voorzichtig blijven, want er wordt al tien dagen gevochten om de raffinaderij en er komen elke dag wisselende berichten. Dan weer zouden de rebellen een deel van de raffinaderij in handen hebben, dan weer helemaal, en dan weer niet."

De eventuele inname van de raffinaderij is het laatste succes in de opmars van de radicale soennitische terreurgroep ISIS. De groepering heeft de laatste weken verschillende grote steden in Irak ingenomen en zegt een islamitisch kalifaat te willen oprichten in delen van Irak, Syrië en Libanon. Het bezit van een grote raffinaderij kan daarbij van waarde zijn.

Maar wat hebben ze aan een raffinaderij zonder personeel, want dat is toch gevlucht?

Van Hoorn: "Het buitenlandse personeel is gevlucht, veel naar Iraaks Koerdistan. Maar er zijn ook veel Irakezen uit de buurt die de raffinaderij draaiend kunnen houden. Als een raffinaderij eenmaal draait, heb je niet heel veel nodig om 'm in bedrijf te houden. ISIS ziet de waarde van de raffinaderij wel duidelijk in: hij voorziet een derde van het land van benzine en diesel, vooral het noorden. Zelf kunnen ze de raffinaderij ook goed gebruiken. Ze moeten grote afstanden afleggen en hebben benzine nodig. En ze hebben ook de inkomsten ervan."

Gaan de Koerden het Iraakse leger helpen?

"Tot nu toe zijn ze daar huiverig voor. De Koerden kijken vooral naar hun eigen belang. Op z'n best zie je gelegenheidscoalities. Koerdistan grenst aan het gebied dat veroverd is door ISIS, en dus raken Koerdische strijders af en toe slaags met ISIS. Maar zich volledig achter de Iraakse regering scharen, daar willen ze niets van weten. Daarom praat minister Kerry vandaag ook met de Koerden om te kijken of er een oplossing mogelijk is die voor iedereen acceptabel is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl