NOS NieuwsAangepast

Wilders krijgt eurofractie niet rond

PVV-leider Wilders is er niet in geslaagd om met gelijkgestemden een fractie te vormen in het Europees Parlement. Hij zegt dat het niet is gelukt om het benodigde aantal van zeven partijen bij elkaar te krijgen. Hij hoopt dat dit later dit jaar alsnog lukt.

Wilders trok bij de fractievorming samen op met Marine Le Pen van het Franse Front National. Ze hebben drie partijen gevonden die tot hun fractie wilden toetreden: het Vlaams Belang, de Oostenrijkse FPÖ en de Italiaanse Lega Nord.

Brug te ver

Eind mei zei Wilders dat hij "zeker" nog twee partijen zou vinden, maar dat is dus niet gelukt. Wilders zegt nu dat hij ervan overtuigd is dat hij later dit jaar alsnog parlementariërs uit twee andere landen zal vinden om een fractie te kunnen vormen.

"De PVV wil graag een fractie vormen maar niet tegen elke prijs", zegt Wilders. "Zo is samenwerken in een fractie met de heer Korwin-Mikke van de Poolse KNP een brug te ver voor ons." De KNP-parlementariër is omstreden vanwege uitspraken over onder meer homo's en de Tweede Wereldoorlog.

"In Brussel horen wij andere redenen", zegt NOS-redacteur Gwen ter Horst van Bureau Brussel. "Hier zegt men dat het juist de Polen waren die de boot afhielden, omdat ze het Polenmeldpunt van de PVV nog niet zijn vergeten."

UKIP wel

Er komt wel een eurosceptische fractie in het Europees Parlement rond de Britse UK Independence Party, die er wel in is geslaagd voldoende geestverwanten te vinden. De UKIP weigert met het Front National samen te werken omdat die partij nog steeds antisemitisch zou zijn.

Pikant is dat de UKIP aan zeven partijen is gekomen dankzij een Franse europarlementariër die uit het Front National is gestapt.

Invloed beperkt

Wilders zegt dat de samenwerking met Front National, FPÖ, Lega Nord en Vlaams Belang "met kracht zal worden voortgezet". Omdat die partijen nu geen officiële fractie vormen, is hun invloed in het parlement beperkt. Ze krijgen geen zitting in de parlementaire commissies en kunnen daardoor geen onderwerpen op de agenda zetten. Wel kunnen ze in het parlement overal over meestemmen.

Woensdag worden de commissies in het Europees Parlement ingedeeld. Om daarin een rol te kunnen spelen, had Wilders zijn fractie vandaag rond moeten krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl