NOS NieuwsAangepast

Kamer: niet korten op AIVD

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de bezuinigingen op de AIVD volledig worden geschrapt. Volgens de partijen is korten op de inlichtingendienst op dit moment zeer onverstandig.

Vorige week kwam in het nieuws dat de AIVD door de bezuinigingen niet meer in staat is om jihadisten in Nederland goed te volgen. De AIVD moet 34 miljoen euro inleveren. Daardoor verdwijnen er arbeidsplaatsen.

Extra geld

CDA-leider Van Haersma Buma wil helemaal niet bezuinigingen op de inlichtingendienst; hij wil juist extra geld voor de terreurbestrijding.

D66-leider Pechtold zei vanmiddag op Radio 1 dat de bezuiniging helemaal van tafel moet. Hij noemde het een ondoordachte bezuiniging. Hij verwacht dat de verantwoordelijke minister Plasterk met een voorstel komt. "Komt hij zelf niet met een idee, dan moeten we dat als Kamer maar doen."

Deugdelijke dekking

De SP en de PVV vinden ook dat er niet bezuinigd moet worden op de inlichtingendienst. Regeringspartij VVD vindt het goed als de bezuiniging wordt teruggedraaid, zolang er maar een deugdelijke financiële dekking tegenover staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl