1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

OPCW: chemische wapens uit Syrië

Alle door Syrië opgegeven chemische wapens zijn weg uit het land. Dat heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) bekendgemaakt in Den Haag. Aan het begin van de middag is het laatste schip met chemische wapens de haven van Latakia uit gevaren. Ze zullen op zee worden vernietigd.

De verwijdering van het complete wapenarsenaal uit Syrië komt als een verrassing. In mei maakte de Nederlandse VN-diplomaat Sigrid Kaag bekend dat het toen niet mogelijk was om ook de laatste 8 procent van het chemische wapenarsenaal van Syrië het land uit te krijgen.

Samenwerking

OPCW-directeur Ahmet Üzumcü is tevreden over de samenwerking met Syrië. "Ondanks wat vertraging en technische problemen heeft Syrië goed meegewerkt aan de verwijdering van het chemische wapenarsenaal."

Volgens Üzumcü zijn nu alle wapens die Syrië heeft aangemeld uit het land weggehaald. "Of er meer zijn, is niet met zekerheid te zeggen."

De volgende stap is dan ook om te controleren of er niet meer chemische wapens zijn in Syrië. Daarnaast wordt ook gecontroleerd of Syrië alle productiefaciliteiten voor chemische wapens heeft vernietigd of onschadelijk heeft gemaakt.

Deadline

Ondanks het goede nieuws haalt de OPCW twee deadlines niet. Op 27 april hadden alle wapens al uit Syrië moeten zijn en op 30 juni verloopt de deadline voor de vernietiging van het chemisch wapenarsenaal.

Die laatste deadline wordt ook niet gehaald. Het duurt nog zo'n vier maanden voor alle wapens vernietigd zijn.

Burgeroorlog

De overgrote meerderheid (92 procent) van de wapens was begin dit jaar al uit Syrië weggehaald. De laatste 8 procent lag op plekken die moeilijk bereikbaar waren vanwege de burgeroorlog in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl