Kennis van antibiotica moet beter

time icon Aangepast

Door onze redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Er is een wereldwijde kruistocht nodig om werkzame antibiotica te behouden voor patiënten met infecties. Dat staat in een oproep van honderden artsen, microbiologen, veeartsen, apothekers, verpleegkundigen, biologen en patiëntenvertegenwoordigers uit 55 landen. De verklaring is opgesteld door de World Alliance Against Antibiotic Resistance.

De oproep komt aan de vooravond van een internationale conferentie over antibioticaresistentie die minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Dijksma van Landbouw woensdag en donderdag organiseren in Den Haag.

De verklaring somt tien speerpunten op om antibioticaresistentie wereldwijd tegen te gaan. Een van de speerpunten is het vergroten van kennis bij het publiek en bij professionals in de zorg.

Ook is er een voorstel om antibiotica op te nemen op de UNESCO-lijst van cultureel erfgoed.

De opstellers van de verklaring noemen antibiotica een wondermiddel omdat antibiotica tot de zeer weinige medicijnen horen die ziekten genezen. De meeste medicijnen zorgen er alleen maar voor dat aandoeningen beheersbaar worden en dat patiënten er (tijdelijk) mee door kunnen leven.

Verder wil de groep dat goede antibiotica wereldwijd beschikbaar komen voor mensen in arme landen en dat er in alle landen systemen worden opgezet om zorgvuldig gebruik van antibiotica te promoten en te controleren, het zogeheten antimicrobial stewardship

STER Reclame