De islamitische terreurorganisatie ISIS heeft in korte tijd strategische grensposten in Irak in handen gekregen. Gewapende strijders veroverden in de westelijke provincie Anbar de grensovergang met Jordanië, al-Waleed. Volgens bronnen bij de douane en het leger vluchtten de grensbewakers toen er op hen werd geschoten.

Ook de grensovergang Turaibil met Jordanië zou zijn gevallen nadat Iraakse militairen ervandoor waren gegaan.

Gisteren namen de radicale strijders al de grensovergang in bij Qaim, die toegang geeft tot Syrië. Aan de andere kant van de grens voert ISIS ook gevechten uit. De soennitische rebellen controleren nu een groot gebied aan beide kanten van de grens.

De inname van de drie grensovergangen in de provincie Anbar betekent dat de Iraakse regering de controle kwijt is over de westelijke grens.

Inmiddels zijn er ook berichten dat de luchthaven van Tal Afar in het noorden van Irak in handen is van de rebellen.

Gestage opmars

De opmars van de soennitische strijders gaat in hoog tempo door. Ze hebben de afgelopen twee dagen nog eens vier steden in de provincie Anbar veroverd. De jongste verovering van ISIS is de stad Rutba, zo'n 150 kilometer van de grens met Jordanië.

Volgens een Iraakse veiligheidsfunctionaris kreeg ISIS gisteren al de steden Rawa, Ana en Husaybah in handen. Ze komen steeds dichter in de buurt van de hoofdstad Bagdad.

Luchtaanvallen

De Iraakse regering zegt dat er bij luchtaanvallen op de noordelijke stad Tikrit, die wordt gecontroleerd door ISIS, zeker veertig militanten om het leven zijn gekomen. Ooggetuigen zeggen dat de Iraakse luchtmacht een pompstation raakte en dat vooral burgers het slachtoffer zijn geworden.

STER reclame