De ex-PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren beginnen een nieuwe politieke partij. Voor Nederland (VNL) moet een klassiek-liberale partij worden, rechts van de VVD.

Bontes werd vorig jaar uit de fractie van de PVV gezet. Hij had kritiek geuit op de gang van zaken in de fractie en op partijleider Wilders. Van Klaveren stapte in maart zelf uit de partij, na de uitspraken van Wilders over Marokkanen.

Sinds april vormen ze de fractie Bontes/Van Klaveren. Van Klaveren werkte eerder al aan een eigen partij. Die zou Rechts Nederland (RNL) gaan heten.

Johan Driessen, die tussen 2010 en 2012 namens de PVV in de Kamer zat, is penningmeester van de partij.

Leden

Voor Nederland is, anders dan de PVV, een ledenpartij. VNL screent de leden niet. "Wij denken dat dat nauwelijks nodig is", zegt fractievoorzitter Bontes tegen het Radio 1 Journaal.

"Het is een transparante, open partij, die rechts van de VVD zit, en niet zo extreem als de PVV is", volgens Bontes.

'Kansloze immigratie'

Voor Nederland wil lage belastingen, een vlaktaks van 22 procent. De partij wil veel belastingen, bijvoorbeeld die op vermogen, afschaffen.

De overheid moet zich volgens de ex-PVV'ers zo veel mogelijk toeleggen op de kerntaken. Een daarvan is veiligheid. Verder wil de partij 'kansloze immigratie' stoppen.

Bontes legt in De Telegraaf uit waarom ze voor de naam Voor Nederland hebben gekozen: "We doen het namelijk voor ons land. Er zit iets positiefs in."

Partij voor Nederland

In 2006 richtten ex-LPF'ers Hilbrand Nawijn en Gerard van As de Partij voor Nederland op. Die partij deed dat jaar mee aan de Kamerverkiezingen, maar haalde geen zetels.

STER reclame