NOS NieuwsAangepast

51,2 miljoen vluchtelingen: waar gaan ze heen?

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er meer dan 50 miljoen vluchtelingen, blijkt uit onderzoek van de VN. 51,2 miljoen om precies te zijn. Die toename komt voornamelijk door de oorlog in Syrië. Maar waar gaan al die vluchtelingen eigenlijk naar toe?

ANP

Syrië

Syrië was lange tijd een van de grootste opvanglanden voor vluchtelingen. Dat is nu dus wel anders. Binnen vijf jaar is Syrië veranderd in een land waar na Afghanistan de meeste vluchtelingen vandaan komen.

Meer dan 737.000 Syriërs vluchtten naar buurland Libanon en nog eens 667.000 naar Jordanië. Binnen een jaar behoorden die landen tot de grootste opvanglanden. Vanuit Afghanistan proberen veel mensen Pakistan en Iran binnen te komen. Sinds de oorlog in Syrië heeft deze regio de grootste vluchtelingenstromen.

ANP

Werelddelen

33,3 miljoen mensen zijn 'ontheemden in eigen land' en blijven dus in hun eigen regio. 16,7 miljoen mensen zoeken toevlucht buiten de grens. Na het Midden-Oosten is de grootste vluchtelingenstroom in Afrika, waar veel burgers naar het zuiden vluchten.

De grootste vluchtelingenstroom komt uit Somalië, van zo'n 778.000 mensen. In Europa en Amerika worden relatief het minste vluchtelingen opgevangen. In Europa komt maar 15 procent van alle vluchtelingen aan: voornamelijk uit Syrië en Irak. 7 procent gaat naar Amerika en dat zijn vooral Colombianen.

Asiel

Een klein deel van de vluchtelingen besluit voor altijd in een ander land te blijven, maar het worden er wel steeds meer. Het aantal asielaanvragen heeft vorig jaar een hoogtepunt bereikt van 1,2 miljoen. Hiervan waren de meeste aanvragen in Duitsland.

Meer dan 25.000 asielaanvragen werden ingediend door kinderen die hun ouders tijdens het vluchten kwijtraakten. Daarnaast is de helft van alle vluchtelingen ter wereld ook nog eens jonger dan achttien jaar.

Door: Roos

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl