NOS NieuwsAangepast

Tussenjaar? Vraag eerst even stufi aan

Een half jaartje Spaans leren in Salamanca? Backpacken in Australië? Geslaagden die afzagen van een tussenjaar in het buitenland vanwege het leenstelsel, kunnen waarschijnlijk tóch op reis. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen ze via een omweg de nieuwe regels ontwijken en alsnog vier jaar stufi binnenhalen.

De truc is simpel. Als je je per 1 september 2014 inschrijft voor een studie en je voor 1 oktober weer uitschrijft, laat de universiteit je een maand collegegeld betalen. Maar je staat dan wel geregistreerd onder het oude leenstelsel. Als je na een jaar weer terugkomt van je tussenjaar, val je dus nog onder de oude regels. "Het gaat om het moment waarop de student voor het eerst studiefinanciering aanvraagt", bevestigt een woordvoerder van minister Bussemaker. Wel laat hij weten dat de wetsvoorstel nog niet definitief is.

Deze typische studententruc kan je flink wat opleveren: in ruil voor een maandje collegegeld krijg je vier jaar basisbeurs, en dat levert je al gauw 10.000 euro op. Wel even opletten: je kan je niet twee keer voor dezelfde studie aan dezelfde universiteit inschrijven.

Studietwijfelaars

Studenten die dit jaar beginnen met een opleiding en er na een jaar achterkomen dat ze toch wat anders hadden willen studeren, krijgen volgens de woordvoerder van de minister ook niet te maken met het leenstelsel.

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl