Minister Bussemaker doet een oproep aan jongeren om aangifte te doen, als zij mishandeld worden. "Daar begint het mee. We moet er met elkaar voor zorgen dat dit niet normaal wordt."

De minister zegt verder dat jongeren voor elkaar moeten opkomen. "Ga er de volgende keer tussen staan in plaats van filmpjes te maken, die je op GeenStijl plaatst. Kijk niet weg, maar treed op. "

Bussemaker doet haar oproep naar aanleiding van verschillende filmpjes van geweld onder jongeren die deze week op internet verschenen. Dat leidde tot verontwaardiging op sociale media.

Doodslag

Op één van de filmpjes is te zien hoe een 15-jarig meisje een ander meisje slaat en schopt, onder meer tegen het hoofd. Het slachtoffer deed op aandringen van school en haar ouders aangifte. De dader wordt nu verdacht van poging tot doodslag.

Bussemaker zegt dat scholen de aanpak van geweld tussen jongeren niet alleen kunnen aanpakken, al was het maar om de incidenten vaak buiten school plaatsvinden. "We moeten dit met elkaar doen", zegt zij. "Scholen, ouders en jongeren onderling."

STER reclame