Kritiek Griekse partij op villa koning
Door correspondent Conny Keessen
De radicaal-linkse oppositiepartij Syriza bestrijdt de legaliteit van de bouw van een aanlegsteiger en andere werkzaamheden op het strand voor het zomerhuis van koning Willem-Alexander. Parlementsleden van de partij hebben inmiddels vragen gesteld aan vijf Griekse ministers.
De bewindslieden hebben hun handtekening gezet onder een document, waarmee Willem-Alexander toestemming kreeg te bouwen. Volgens het ministeriële besluit zouden de werkzaamheden het openbaar belang en de openbare veiligheid dienen.
Niet bouwen
Parlementsleden van Syriza vragen om welk openbaar belang het gaat, aangezien de villa van de koning privé-bezit is. Volgens de Griekse grondwet moet iedereen toegang hebben tot stranden en mag er niet zomaar worden gebouwd.
Al eerder had een lokale actiegroep protest aangetekend tegen de bouwwerkzaamheden op het strand, dat ligt onder de rots waarop het zomerhuis van het koninklijk paar staat.
Stranden verkopen
De kwestie ligt extra gevoelig in Griekenland vanwege een plan van de regering om stranden te gaan exploiteren. Athene heeft al een wetsvoorstel klaarliggen waarmee het mogelijk wordt hotels, vakantiewoningen en restaurants te bouwen op stranden. Ook zouden sommige stranden kunnen worden verkocht.
Toen dit plan bekend werd kwamen er veel protesten; meer dan 130.000 mensen uit binnen- en buitenland zetten hun handtekening onder petities tegen het wetsvoorstel. Milieuorganisaties zoals het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace zeggen dat de plannen onherstelbare schade aan de kust en aan de stranden zullen aanbrengen.
Door alle commotie werd het debat over het wetsvoorstel, twee weken voor de Europese verkiezingen, uitgesteld. Oppositiepartij Syriza denkt dat de wet, met enkele wijzigingen, deze zomer opnieuw wordt voorgelegd. Het is nog onbekend wanneer dat gaat gebeuren.
Politie tevreden over relatief rustige avond: 'Grote escalaties voorkomen'
In Rotterdam werden 81 mensen gearresteerd, maar van geweldsuitbarstingen was geen sprake.
De coronacrisis in crisis: de vaccinatiestrategie moet wéér om
Ruim 173.000 mensen in ons land hebben een prik gekregen, maar daarmee bungelen we nog altijd ver onder het Europees gemiddelde. En daar komen de problemen met AstraZeneca nu nog bovenop.
Crowdfundingactie voor vernielde Primera in Den Bosch levert al ruim 80.000 euro op
De winkel van eigenaar Maaike Neuféglise werd maandagavond door relschoppers vernield. Volgens haar loopt de schade in de tonnen.