NOS NieuwsAangepast

Schippers wijst KWF-verzoek af

Er komt geen commissie die moet bepalen wat een extra levensjaar van een kankerpatiënt mag kosten. Minister Schippers van Volksgezondheid wijst een voorstel van KWF Kankerbestrijding af.

Gisteren riep die organisatie de minister op een commissie in te stellen die zich moet bezighouden met vraagstukken rond de kosten van medicijnen. De organisatie wil daarmee willekeur bij het toekennen van medicijnen voorkomen.

Volgens de minister is het goed dat oncologen en KWF Kankerbestrijding dilemma's over dure kankermedicijnen aankaarten, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Eerder vroeg Schippers het Zorginstituut Nederland om onderzoek te doen naar vraagstukken rond de prijzen van medicijnen.

Afweging

"Op basis van alleen de kosten zeg ik nooit dat je iets niet moet vergoeden. Het is altijd de afweging: heeft het therapeutische meerwaarde en is het kosten-effectief", aldus de minister.

Schippers zegt dat een ziektekostenverzekering juist bestaat voor dure medicijnen die je zelf nooit kan betalen. Maar daar zitten volgens haar wel grenzen aan. "Waar die liggen en wanneer die bereikt zijn, dat is de vraag".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl