Ongeveer 75 wetenschappers die werken in een laboratorium in de Amerikaanse stad Atlanta zijn mogelijk besmet met de antraxbacterie. Ze krijgen een behandeling aangeboden, om te voorkomen dat ze de dodelijke ziekte krijgen die kan worden veroorzaakt door antrax.

De wetenschappers werken in een overheidslaboratorium dat onderdeel is van een centrum voor ziektepreventie. Volgens het centrum is de kans niet groot dat ze daadwerkelijk ziek worden.

Levende bacteriën

Het incident kon plaatsvinden doordat procedures om met de bacteriën te werken niet goed werden nageleefd, zeggen de autoriteiten. Monsters waar mogelijk levende antraxbacteriën in zaten, werden verplaatst naar andere laboratoria, die niet zijn toegerust om met levende antraxbacteriën te werken.

Tot nu toe heeft geen van de medewerkers verschijnselen die erop wijzen dat ze daadwerkelijk ziek zijn. De besmetting werd een kleine week geleden ontdekt, op 13 juni. Er is een incubatietijd van vijf tot zeven dagen, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij mensen pas na zestig dagen ziek werden.

Poederbrieven

Contact met antrax, ook wel miltvuur genoemd, kan ontstekingen van de huid of de luchtwegen veroorzaken en kan dodelijk zijn als het niet op tijd wordt behandeld. De bacterie is ook bekend van bioterroristische aanvallen, bijvoorbeeld via poederbrieven.

STER reclame